Resultaten Gedragsverandering en doelgroepenaanpak


SmartwayZ.NL heeft onderzoek laten doen naar het reisgedrag van automobilisten in Zuid-Nederland. Bijna 6.500 automobilisten is gevraagd wat hun belangrijkste motieven en weerstanden zijn om met de auto of andere vervoersmiddelen naar het werk te reizen. Ook thuiswerken is als alternatief meegenomen. 70% van de automobilisten staat open voor een duurzamer alternatief.

Dashboard

Uit de resultaten komt de belangrijke rol van werkgevers naar voren om duurzame gedragsverandering onder werknemers te realiseren. Alle data uit het onderzoek zijn terug te vinden in een online dashboard. Gebruik het dashboard bij het ontwikkelen van maatregelen en campagnes om automobilisten te verleiden tot duurzaam reisgedrag.

Enorme potentie voor de fiets

Maar liefst 44% van de ondervraagden staat ervoor open om (vaker) naar het werk te fietsen. Drijfveren zijn dat het goed is voor de gezondheid en de relatief lage kosten. Barrières zijn de snelheid, weersomstandigheden en het niet hebben van een geschikte fiets. Meer ondervraagden overwegen de (elektrische) fiets te nemen als de werkgever hen een fiets zou aanbieden, een reiskostenvergoeding voor de fiets geeft, een oplaadmogelijkheid voor de elektrische fiets op het werk faciliteert en zou zorgen voor een opfrisplek op het werk. Dat laat zien dat meer groene arbeidsvoorwaarden van werkgevers kunnen zorgen voor een impuls in de mobiliteitstransitie.

Hallo ov

Ondervraagden zien meer barrières dan drijfveren voor het gebruik van het openbaar vervoer. De bus en de trein scoren laag door het gebrek aan snelheid, flexibiliteit en een halte in de buurt of een goede verbinding. Probeeracties of een (goedkoper) abonnement zouden kunnen werken om meer automobilisten in het openbaar vervoer te krijgen.

In opdracht van Brainport Bereikbaar en SmartwayZ.NL testte gedragsbureau Duwtje met 4 experimenten hoe reizen met het ov gestimuleerd kan worden. En wat blijkt? Met een reisschema op zak stappen we wél in het ov.

Thuiswerken populair

39% van de ondervraagden werkt al een of meerdere dagen thuis. 11% van de respondenten werkt nog niet thuis maar staat daar wel open voor. Belangrijke drijfveren zijn het besparen van (reis)tijd en meer flexibiliteit, terwijl het missen van sociaal contact een barrière is. Volgens ondervraagden zou thuiswerken nog interessanter worden als de werkgever een vaste thuiswerkvergoeding aanbiedt en sociaal contact faciliteert, mits het werk hiervoor geschikt is.

14% minder autobewegingen door thuiswerkdagen

SmartwayZ.NL heeft in 2023 met Brainport Bereikbaar vier gedragsinterventies in Gemert-Bakel getest om automobilisten meer te laten thuiswerken. Wat werkte wel en wat werkte niet?

Dat vertellen gedragsexperts Anja Hannema en Rick Baggermans in de onderstaande video.