Publicatiedatum: 03-09-2024
Op donderdag 29 augustus kwamen experts en belanghebbenden samen voor een inspirerende co-creatiesessie over verkeersveiligheid in Noord-Brabant. Deze sessie, georganiseerd door SmartwayZ.NL en provincie Noord-Brabant, had als doel om tot een grensverleggende aanpak te komen om het groeiende aantal verkeersslachtoffers in de provincie terug te dringen. Als aanvulling op het recent vastgestelde Brabants Verkeersveiligheidsplan.

Brabant gaat voor nul

Noord-Brabant heeft momenteel het hoogste aantal verkeersdoden in Nederland en een toenemend aantal gewonden. De voorspelling is dat het aantal verkeersgewonden tegen 2040 is verdubbeld ten opzichte van nu. Ondanks ambities om het aantal verkeersslachtoffers te halveren in 2030 en te verminderen naar nul in 2050. Deze doelen lijken moeilijk haalbaar. Hoe keren we de trend?

De Brabantse Verkeersveiligheidspartners (gemeenten, provincie, Rijkswaterstaat, politie en Openbaar Ministerie) werken via het Brabants Verkeersveiligheidsplan samen om Brabant veiliger te maken voor weggebruikers. De maatschappij verandert snel en de urgentie is hoog. Daarom willen we in aansluiting op dit plan grensverleggend kijken naar de kansen voor verkeersveiligheid.

Waardevolle sessie

Tijdens de sessie werden diverse nieuwe inzichten gedeeld. Door innovatief te denken en letterlijk over (lands)grenzen heen kijken - wat kunnen we leren van andere landen en buitenlandse regio's of steden? En door breder te kijken dan de huidige verkeersveiligheidsaanpak: waar liggen kansen met andere opgaven en disciplines?

De sessie werd als zeer waardevol ervaren. De gedeelde inzichten vormen een sterke basis voor verdere actie. Onderdeel van het proces is om een verdiepingsslag te maken om te komen tot kansrijke oplossingen. Hierbij kijken we wat er onder het vervolgproces binnen het Verkeersveiligheidsplan wordt ondergebracht en wat we oppakken binnen SmartwayZ.NL. Dit biedt de kans om de besproken ideeën om te zetten in concrete stappen richting een veiliger Brabant.

Met deze sessie zetten de Brabantse Verkeersveiligheidspartners een belangrijke stap richting een toekomst zonder verkeersslachtoffers. 

 

Meer informatie

Lees op Brabant.nl het nieuwsartikel In 2023 vielen 120 doden in het Brabantse verkeer

en/of download het Brabants Verkeersveiligheidsplan 2020-2024.

 

Cocreatiesessie Verkeersveiligheid IMG20240829165107 Astrid Van 'T Hof