Publicatiedatum: 03-12-2024
Sinds de zomer van 2022 is provincie Noord-Brabant onderdeel van het SINFONICA-project. Dit Horizon Europe-project richt zich op de toegankelijkheid van zelfrijdende voertuigen (CCAM). Terwijl veel andere projecten zich richten op de technische aspecten van deze voertuigen, ligt de focus van SINFONICA juist bij de reizigers, en dan vooral bij kwetsbare doelgroepen.
Foto Van Een Zelfrijdende Bus

Het doel van SINFONICA is om tools te ontwikkelen die fabrikanten helpen bij het aanpassen van voertuigen en infrastructuur, zodat deze geschikt zijn voor kwetsbare reizigers. Ook helpt het beleidsmakers om hun toegankelijkheidsbeleid voor zelfrijdende voertuigen en openbaar vervoer bij te stellen.

Focus op kwetsbare reizigers

In het eerste jaar van het project hebben we de belangrijkste onderzoeksvragen vastgesteld en de doelgroepen gedefinieerd. Hoewel het project zich richt op kwetsbare reizigers, was het aanvankelijk nog niet duidelijk welke specifieke groepen we zouden betrekken. In samenwerking met de vier regio's van het project zijn vijf gemeenschappelijke doelgroepen bepaald. Noord-Brabant heeft daarnaast drie extra doelgroepen toegevoegd: migranten, éénoudergezinnen, en mensen die op het platteland wonen.

Brede benadering van toegankelijkheid

In eerste instantie lag de focus van het onderzoek enkel op de voertuigen zelf. Noord-Brabant heeft echter gepleit voor een bredere benadering: ook de digitale aspecten van het reizen, zoals het plannen, boeken en betalen van ritten, moeten onderzocht worden. Dit proces wordt steeds digitaler, maar is daardoor niet altijd even toegankelijk voor iedereen.

Het tweede jaar: Data verzameld en tools in ontwikkeling

In het tweede jaar namen we samen met Buitenlijn tachtig interviews af met mensen uit kwetsbare doelgroepen. Ook organiseerden we negen focusgroepen en drie workshops. De andere regio's in het project (Trikala, Griekenland; Hamburg, Duitsland; en West Midlands, VK) verzamelden ook data. Europa-breed is er een enquête uitgezet, waarop we een enorme respons hebben ontvangen. De verzamelde data wordt nu geanalyseerd door de onderzoeksinstituten. Deze zullen de eerste tools ontwikkelen die fabrikanten en beleidsmakers helpen.

Tools voor de toekomst van mobiliteit

De eerste versies van de tools verwachten we begin januari 2025. De tools moeten fabrikanten helpen begrijpen welke hulpmiddelen en technieken nodig zijn om voertuigen geschikt te maken voor kwetsbare reizigers. Ook moeten ze aangeven welke functionaliteiten apps moeten hebben voor het plannen en betalen van ritten.

Daarnaast ondersteunen de tools beleidsmakers bij het ontwikkelen van een toegankelijkheidsbeleid voor het openbaar vervoer. Dit beleid moet ervoor zorgen dat iedereen, ongeacht zijn of haar situatie, toegang heeft tot het openbaar vervoer. Denk hierbij aan eisen voor de voorzieningen in bussen en de inrichting van bushaltes.

Deze kennis is van groot belang voor de toekomst van het openbaar vervoer in Brabant en daarbuiten.

Workshop op 28 januari 2025

Op 28 januari 2025 organiseren we een workshop om de eerste versies van de tools te bespreken en te evalueren. Wil je hierbij zijn of meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met Lars Meijer, projectleider SINFONICA, door een mail te sturen via lmeijer@brabant.nl.

Voor meer informatie over het project, bezoek de website: SINFONICA – Cooperative, Connected and Automated Mobility (CCAM).