Publicatiedatum: 05-11-2024
In Zuid-Nederland is er nog niet overal specifieke kennis over de integratie van mobiliteit en gebiedsontwikkeling. Om dit aan te pakken, werken we aan een ‘handreiking mobiliteit & gebiedsontwikkeling’ die gemeenten in deze regio ondersteunt bij het opstellen van goed doordachte mobiliteitsplannen. We maken gebruik van kennis die er in Nederland al ligt, daarom nemen we de bestaande handreiking van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) als startpunt voor de uitwerking van een Zuid-Nederlandse variant. We zijn ons ervan bewust dat de context in Zuid-Nederland anders is, daarom werken we actief samen met gemeenten om de handreiking “Zuid-Nederland” eigen te maken.
Gebiedsontwikkeling Mobiliteit

Inzichten uit werksessies met gemeente Meierijstad

Onze eerste werksessie vond plaats in Meierijstad, waar we samen met mobiliteitsadviseurs, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen de MRA-checklist doorliepen. We hebben deze checklist getoetst op toepasbaarheid op een specifieke gebiedsontwikkeling in Sint-Oedenrode. Hieruit bleek dat in de checklist thema’s zoals verkeersveiligheid en gedrag vaak nog onderbelicht zijn, maar wel waardevol kunnen zijn in de initiële fase van gebiedsontwikkeling. Zo hebben we bijvoorbeeld verkeersveiligheid rondom mobiliteitshubs en parkeergarages meegenomen als aandachtspunt voor de ontwerp-handreiking. Deze inzichten verwerken we in de verdere uitwerking van de handreiking.

"De checklist heeft ons geholpen om:

  • Te toetsen waar we op het goede spoor zitten bij de verwerkte thema’s voor mobiliteit in het tot dusver uitgewerkte plan;
  • Inzicht te krijgen waar thema’s omtrent mobiliteit nog missen of nadere aandacht vragen bij de verdere uitwerking. Samenvattend biedt het waardevolle inzichten die bijdragen om de gewenste toekomstbestendigheid van het masterplan een stap verder te brengen," aldus Anton van Oijen, projectleider ontwikkellocatie St. Oedenrode.

Mobiliteit aan de voorkant goed regelen

De kern van de handreiking is dat gemeenten mobiliteit vanaf het begin goed kunnen verankeren in gebiedsontwikkelingsopgaven. Zo kan er in de ontwerpfase al rekening worden gehouden met aspecten als deelmobiliteit, hubs, (fiets)parkeren en verkeersveiligheid. Door praktijkcases te toetsen op criteria zoals actieve mobiliteit en nabijheid van voorzieningen, helpen we gemeenten om robuuste en toekomstbestendige plannen te ontwikkelen.

Benieuwd naar de handreiking mobiliteit & gebiedsontwikkeling?

Doe mee en optimaliseer jouw masterplan! We nodigen gemeenten uit voor werksessies waarin zij hun plannen kunnen aanscherpen en leren van praktijkvoorbeelden. Neem contact met ons op door een e-mail te sturen voor een kennismaking of werksessie. Zo komen we samen een stap verder. 

Op de korte termijn leren?  Kom naar de leersessie op 19 november

In samenwerking met CROW organiseren we op 19 november een leersessie over gebiedsontwikkeling en mobiliteit. Dit biedt gemeenten de kans om hun kennis te verdiepen en te leren hoe mobiliteit beter kan worden geïntegreerd in gebiedsplannen.

Aanmelden?

Meld je aan voor de leersessie op 19 november of neem contact op met SmartwayZ.NL voor het maken van een afspraak of werksessie. SmartwayZ.NL maakt impact door kennis te ontwikkelen en te delen, samenwerking te faciliteren en innovatieve, schaalbare oplossingen te realiseren die de mobiliteitstransitie in Zuid-Nederland bevorderen.