Publicatiedatum: 17-10-2024
SmartwayZ.NL zet zich op verschillende manieren in om de kansen in Europa te benutten en zo onze mobiliteitsdoelen te bereiken. We zijn partner in Europese projecten, zoals het Horizon Europe-project SINFONICA, dat werkt aan autonoom rijdend openbaar vervoer. Daarnaast focussen we op de opschaling van smart, connected en on-demand deelmobiliteitsoplossingen om onze steden en provincies te verbeteren.
Foto van persoon die een smart phone vasthoudt met auto op de achtergrond

New Mobility Services: de oplossing voor steden

Deze zogeheten New Mobility Services helpen de bereikbaarheid, leefbaarheid, ruimtegebruik, luchtkwaliteit en economische kansen in steden te verbeteren. Op verzoek van de Europese Commissie geven de provincie Noord-Brabant en SmartwayZ.NL leiding aan de New Mobility Services Community, onderdeel van het bredere CIVITAS-initiatief. Hierin werken overheden, industrie, onderzoekers en Europese netwerken samen om doorbraken te realiseren in de opschaling van nieuwe mobiliteitsdiensten.

Samenwerking tussen steden en scale-ups

De komende jaren ligt de nadruk op samenwerking tussen steden en scale-ups. Steden hebben het innovatief potentieel van scale-ups nodig om hun mobiliteitssystemen te transformeren, met minder plek voor auto’s en meer ruimte voor fietsers, voetgangers en OV-gebruikers. Scale-ups kunnen oplossingen bieden waar de traditionele industrie dat niet altijd kan. Tegelijkertijd hebben scale-ups de Europese markt nodig om te groeien en voldoende impact te maken.

Obstakels voor opschaling

Helaas verloopt dit proces nog niet zoals gewenst. Een van de grootste obstakels zijn de complexe en trage aanbestedingsprocedures, die in elk land verschillend zijn. Daarnaast is er een cultuurkloof tussen dynamische scale-ups en de vaak trage en risicomijdende overheid. Dit moet veranderen.

Evenementen om barrières te doorbreken

Om deze barrières aan te pakken, organiseert de NMS-community dit najaar een reeks fysieke en online evenementen. Hier worden de knelpunten besproken en oplossingen bedacht. In oktober vonden er al twee fysieke bijeenkomsten plaats in Parma en Brussel. Tijdens de Europese Week van Regio’s en Steden organiseerden NMS, SmartwayZ.NL en BrabantStad een evenement in het Comic Art Museum in Brussel, waarbij zo’n vijftig deelnemers aanwezig waren.

Innovatieve aanbestedingen

Een belangrijk thema tijdens deze bijeenkomsten was ‘innovative procurement’: een manier van aanbesteden waarbij innovatie centraal staat. In Europa wordt aanbesteding van innovatie nog weinig toegepast, terwijl het een enorme markt betreft. Jaarlijks gaat er 27.000 miljard euro om in aanbestedingen, maar slechts 10% hiervan betreft innovatie.

Lieve Bos, van DG Research & Innovatie van de Europese Commissie, kondigde aan dat er eind dit jaar een grote Europese consultatie wordt gehouden over innovatieve aanbestedingen. Dit biedt SmartwayZ.NL en NMS een belangrijke kans om invloed uit te oefenen op Europees beleid, zodat we onze doelen beter kunnen bereiken met nieuwe aanbestedingsconcepten.

De laatste evenementen van dit jaar

De laatste twee fysieke NMS-evenementen van dit jaar vinden plaats op 5 november in Barcelona, tijdens het Smart Cities Expo World Congress, en op 28 november in Karlsruhe tijdens de Polis Conferentie.

Wil je meedoen in Barcelona of Karlsruhe? Schrijf je dan in via deze link